10 Top Punctuation Problems for Writers

Punctuation

Punctuation is usually the most ignored grammar aspect when it comes to writing. Yet, it might make you look really unprofessional in the eyes of your readers. In some cases, they may just fail to understand you well. Learn the most crucial punctuation mistakes and take all the necessary steps to avoid them.

1. Oh that comma

The use of commas adds necessary breaks into the text. Without commas, it would be difficult to choose an appropriate intonation and divide the sentences into logical parts. You can either miss them where they are necessary or put too many of them into the text.

Solution: Read your sentence out loud and pay attention to those places where you make pauses. Don’t put commas after “but” or “and” if the second sentence doesn’t have a subject. If you see your sentence is too long and overloaded with commas, try replacing some of them with periods and making two or even three sentences out of one.

2. It’s or Its

Inappropriate use of any of these forms is quite widespread in writing today. Though being seemingly similar, they have absolutely different meanings, and their misuse can affect the entire sentence. This is actually one of the most popular mistakes that even experienced writers can accidentally make.

Solution: It stands for it is or it has while its is used when you are referring to a possessive form of something. Always read your text upon writing. It will help you spot even those mistakes you’ve been confident you’ve avoided.

3. Confusion with apostrophes

The use of apostrophes can often be a problem, especially for non-native language speakers. Even if you remember to put an apostrophe whenever you need to create a possessive form, some issues are still unclear when you do it.

Solution: It’s their’s – apostrophe shouldn’t be used here. Be careful when the noun that is used before another noun serves as an adjectival label (e.g. writers conference). In this case, no apostrophe is required either. When we need to create a possessive form out of plurals, keep in mind that they already end in s and the apostrophe has to be placed at the end of the word (e.g. babies’ beds).

4. Too many exclamation marks

Do you really think you will grab more attention if you use exclamation marks all over the text? It will only make your text annoying. By the excessive use of exclamation marks, I mean either using them after each sentence or using three or more marks in a row.

Solution: Remember: if you add more exclamation marks than necessary, it won’t make your information more meaningful. Leave them for some really impressive facts or details. Don’t make your readers bored with them. In addition, your text will look visually unattractive if it’s overcrowded with exclamation marks.

5. Hyphen or Dash

The misuse of dashes and hyphens in a text is quite widespread among writers. And that’s not just because of not understanding the difference. It’s mainly because of some keyboard limitations when you work in certain text editors.

Solution: Hyphen (short line) is used to bridge two or more related words (e.g. face-to-face). Dash (long line) is used to describe things in detail or show a better explanation of something. Very often, it’s possible to see a dash shown as “–” (two hyphens). Make sure you use it as “–“ to look more professional.

6. Misuse of quotation marks

The excessive use of quotation marks in a text is quite common. They are often used to emphasize certain parts of the sentence and make them look visually stronger. When nothing is quoted, neither single nor double marks are relevant.

Solution: As the name suggests, we should use the quotation marks only when we quote someone’s words. When you really need to emphasize something, consider using italic or bold font, or even write it in a different color. One more important detail about the quotation marks is their combination with the commas, periods, exclamation and question marks. All the punctuation marks should be put inside the quotation marks.

7. Colons and semi-colons

These are sometimes mistakenly used interchangeably in the text or used where starting a new sentence would be much better.

Solution: Colons are used in a text to introduce one or more items. However, try not to use colons when the list follows the verb (e.g., I want tea, breakfast, and water). They are also used when you are listing items one per line or when two independent clauses are used, and one of them explains another one (e.g., He got what he deserved: he really worked hard to get this promotion).

8. One more comma problem

While sometimes you just need your common sense to feel when commas are required, in the majority of cases, you will still have to rely on the rules to make sure you use commas where necessary.

Solution: All the introductory words (Moreover, In addition, However) are separated with a comma. When you need to specify some unessential information in the text, you’d better separate it with commas too. You should also use it before a direct quotation.

9. Inappropriate punctuation of Latin abbreviations

Latin abbreviations are used quite frequently in the text. However, some of them can sometimes be misused or punctuated incorrectly.

Solution:

  • etc. means so on. If it’s put at the end of the sentence, one more period is not required.
  • e.g. means for example. It’s followed by a comma.
  • i.e. means that is, in essence. It is followed by a comma as well.

10. Punctuation of bulleted lists

Bulleted lists make it easier to present information and list things. They are used so frequently that it’s necessary to know how to punctuate them properly.

Solution: If one bullet covers a full sentence, use periods at the end of each. Use no punctuation marks after single words or phrases. However, the last item in the list will be followed by a period. Do not use semi-colons to separate the list items.

Read the original article here: https://www.justpublishingadvice.com/10-top-punctuation-problems-for-writers/

100 Random Facts about the English Language

I-am”

This is a feature containing obscure words, surprising etymologies and bizarre linguistic facts. If you are a word-buff you will find this really interesting. So, without further a do, here are 100 random facts about the English language, English words, and English etymology:

1. Bumblebees were nicknamed foggy-toddlers in 18th century England.

2. Pupaphobia is the fear of dolls and puppets.

3. Cowards have been called chickens since the 14th century.

4. A monepic sentence is one that contains a single word.

5. The distance between your thumb and the opposite side of your hand when it’s extended is called the shaftment.

6. In 16th century English, twirk (spelled with an E, not an I) meant “to twist the hairs of a moustache.”

7. The word creosote literally means “flesh-preserver.”

8. The feeling of calmness or contentedness that follows a pleasant dream is called euneirophrenia.

9. The word comet comes from a Greek word meaning “long-haired star.”

10. To dismantle originally meant “to remove a cloak.”

11. In its earliest known written record, the English alphabet had 29 letters.

12. Cluck-and-grunt was 1930s slang for ham and eggs.

13. An anepronym is a trade name that has come to be used generally in the language, like Kleenex, Jacuzzi or hoover.

14. In Elizabethan English, a clap of thunder was nicknamed a rounce-robble-hobble.

15. The word trampoline derives from an Italian word for a pair of stilts.

Read the other 85 here: http://m.huffpost.com/us/entry/6272224

100 Random Facts About The English Language

ap_dictionary_jc_150827_12x5_1600

This month, words and trivia Twitter account @HaggardHawks turns one year old. Since December 2013, we’ve been tweeting obscure words, surprising etymologies and bizarre linguistic facts every day, covering everything from abature (that’s the trail of trampled grass an animal leaves behind it) and abligurition (spending to much money on food and drink — worth remembering that one in the run up to Christmas) to zenzizenzizenzic (a 16th century word for a number raised to its eighth power) and zwischenzug (a purely tactical move made to buy time). So, after almost 3,000 tweets, here to mark our first anniversary are 100 random facts about the English language, English words, and English etymology taken from our first year online.

http://m.huffpost.com/us/entry/6272224